QUESTZONE
QUESTZONE

ТОП-10 країн, в яких більше люблять квест-кімнати

Фото  к новости ТОП-10 країн, в яких більше люблять квест-кімнати
Квести в реальності, які ще 8 років тому були справжньою екзотикою, зараз з'явилися у багатьох країнах світу. Не дивно, що деякі держави вибилися в лідери за кількістю квест-кімнат і географічним охопленням. Як «Втеча з кімнати» захоплює світ вам покаже складений нами ТОП-10 країн, в яких квести люблять найбільше.

  • США
США можна сміливо назвати королем квестів. Компанії, що організують ігри в жанрі «Втеча з кімнати» і тематичні квести за мотивами серіалів, фільмів і книг є майже в 130 містах країни - тобто практично в кожному штаті. В лідери за кількістю квест-кімнат вибиваються Лос-Анджелес, який став батьківщиною квестів на території США, і Нью-Йорк. Але і інші міста не відстають: більше 10 різних сценаріїв можна знайти в Сан-Дієго, Сан-Франциського, Денвері, Орландо, Атланті, Чикаго, Новому Орлеані, Канзас-сіті, Лас Вегасі, Шарлотті, Портленді, Філадельфії, Остіні, Х'юстоні і Сіетлі. Так що як бачите географічного поділу на пару великих міст - столиць світу квестів і інші «провінційні» кімнати в США немає. До речі, в Штатах останнім часом з'явилося багато квестів для дітей, при проходженні яких не потрібен дорослий в команді. Відмінна можливість розважити дитину, а самому посидіти в тиші.

  • Росія
Ви здивуєтеся, але, мабуть, ніде квест-культура так не розвинена, як в Росії. За охопленням ми поки трохи програємо лідеру рейтингу: у нас гри в жанрі «Втеча з кімнати» з'явилися тільки в 40 містах країни, а ось за кількістю організаторів квестів і числу пропонованих ними сценаріїв - попереду планети всієї. У Росії зараз діють 2150 квест-кімнат - абсолютний світовий рекорд. Найбільше організаторів квестів, звичайно, в Москві і Санкт-Петербурзі: 583 і 253 відповідно. Але це трохи менше половини. Решта - в регіонах.

  • Канада
У Канаді на 35 мільйонів жителів країни припадає понад 90 компаній-організаторів квестів і близько трьох сотень різних сценаріїв. За кількістю і поширеності квестів Канаду цілком можна порівняти з США, але ж в ній проживає в 10 разів менше громадян! Найбільш «оквестівшіеся» в Канаді міста це Ванкувер, Річмонд, Маркем, Норт-Йорк, Скарборо, Торонто і Монреаль - на них припадає близько половини всіх квест-кімнат країни.

  • Нідерланди
Нідерланди для світу квестів - країна-феномен. При населенні трохи більше 17 мільйонів чоловік вона примудрилася вийти в лідери світової квест-індустрії з більш ніж 200 сценаріями квестів. Якщо ви подивіться на карту країни на сайті-зібранні квестів, вам здасться, ніби в Нідерландах взагалі не залишилося жодного міста, в якому б не було квест-кімнати. Насправді таких в країні близько 30, що досить багато для держави, розділеного на 12 невеликих провінцій.

  • Німеччина
У Німеччині квести настільки популярні, що з'явився навіть спеціальний сайт, який збирає інформацію про всі відкрилися в країні квест-кімнатах і готує відгуки на них. Зараз на ньому зареєстровано 113 компаній-організаторів квестів в 69 містах країни. Географічний розкид у квестів великий, а ось вибір у німців поки, на жаль, досить убогий: в 45 містах налічується всього по одній квест-кімнаті, а тільки в п'яти їх більше 4-х: Берліні, Мюнхені, Кельні, Гамбурзі та Франкфурті.

  • Великобританія
У Британському королівстві, як і в Німеччині, теж є свій сайт-агрегатор квестів, і він показує 79 фірм-організаторів квестів в 35 містах країни. Обстановка тут теж приблизно як в Німеччині: в більшості названих міст по 1-2 квест-кімнати, із загальної картини вибиваються лише Едінбург, Ліверпуль, Лондон і Манчестер. Але навіть при цьому столиці Великобританії, у порівнянні з іншими містами, похвалитися особливо нічим: 21 сценарій від 17 організаторів - великих мережевих фірм, що займаються квестами, в Англії, фактично, немає.

  • Польща
В одній тільки Варшаві сайт TripAdvisor знає 28 ескейп-квестів, причому деякі з них дуже популярні - оцінки їм ставлять сотні користувачів, а на сторінці розміщені докладні відгуки на різних мовах світу. Найбільше тут популярні класичні квести жанру «Втеча з кімнати», а також квести «Місце злочину». До речі, деякі кімнати в Варшаві можна пройти не лише на польському, а й англійською мовою. Крім столиці країни квести є в Кракові, Гданську, Лодзі, Познані, Щецині, Торуні і Вроцлаві, причому не по одному, а мінімум по 2-3, а то і 5-6 квест-кімнат в кожному. Разом близько 50 організаторів квестів і більше сотні сценаріїв. Непогано для країни з населенням менше 40 мільйонів чоловік.

  • Угорщина
Потрібно визнати, що маленька Угорщина потрапила в цей список тільки завдяки Будапешту. У цьому місті країни розташовані 34 з 46 фірм-організаторів квестів. Зате якщо ви коли-небудь заглянете в угорську столицю, вибір у вас буде просто величезний. Більше 65 сценаріїв, від класичних «Пагонів з кімнати» до екзотичних ігор за мотивами фільмів, серіалів, дитячих казок і книг, наприклад «1984» Джорджа Оруелла - ну де ще таке побачиш? Багато з цих квестів зовсім не такі прості і нешкідливі, як здається на перший погляд. Крім угорського майже всюди можна грати по-англійськи, а ціни в Будапешті значно нижче середньоєвропейських. Загалом, є, чим зайнятися справжньому квестоману.

  • Австралія
Замкнені на своєму невеликому континенті австралійці вхопилися за квест-кімнати як за унікальну можливість отримати нові враження, не розоряти на квиток на літак до далекої Європи або США. На TripAdvisor в тому ж Сіднеї позначено всього 6 квестів, але на ділі фірм, які організовують квест-кімнати в місті не менше 10. Крім найбільшого міста Австралії, квести є ще в Парраматта, Брісбені, Голд-Кості, Харві-Бей, Мельбурні, Перті і ще доброму десятку міст по всій країні - всього понад 30 сценаріїв на 23 мільйони жителів. Правда, в деяких містах, з огляду на високий попит на подібні розваги, квестів навіть не вистачає: так в більш ніж мільйонному Перті всього одна кімната.

  • Іспанія
Іспанія - одна з тих рідкісних країн, де лідером за кількістю квестів стала не столиця. Всього 5 квестів в Мадриді навіть посперечатися не можуть з щонайменше 16-ю в Барселоні. Крім них квест-кімнати є ще в 8 містах, а всього місцеві організатори пропонують більше 50 сценаріїв.

  • втішний приз
Трохи не дотягли до нашого рейтингу три країни: Малайзія, Туреччина і Румунія. У Малазії 20 компанії-організаторів квестів і, що цікаво, більшість з них мають близько 5-6 сценаріїв кожна, так що по квест-різноманітності ця країна цілком могла б посперечатися з багатьма іншими в цьому рейтингу. У Туреччині та Румунії кількість квестів поки не подолало позначку в 30 штук, але впевнено рухається до нових рекордів.

інші Статті